Kulturen i Island

Islänningarna har ett livligt kulturliv, i hela landet kan man hitta intressanta utställningar och museer. Litteraturen och konsten har alltid varit en viktig del av den isländska historien och är det än i dag.


Isländska matspecialiteter

På Island lever ännu kulinariska traditioner, som har ursprung i höstslakten av får och de begränsade förvaringsmöjligheterna. Till dessa anknyts flera gamla seder som uppskattas även i dag. Den typiska "surmaten", på det isländska matbordet under perioden från januari till mars. Kokt rågbröd (ofta kokt i de varma källorna), torkad fisk, blod- och leverkorv hör också därtill. Rökt fårkött på en slags tunnbröd av rågmjöl är en läckerbit för alla. Denna mat skall du absolut provsmaka under din Islandsvistelse.

Skyr är en mjölkprodukt som mest liknar den tyska kvarken eller också yoghurt, man äter den med grädde eller mjölk, smaksatt med socker och ofta med bär.


Slátur (korv) är en mat av gammalt ursprung kokas i ungefär 3 timmar och serveras med potatis- eller rotmos.



Julen på Island

På julen i Island gör det ofta ordning dagen före julafton, då bakas det och städas för fullt, butikerna håller öppet ända till midnatt, till kvällsvarden bjuds surnad och kokad rocka, denna enda gång om året. Julafton radas julklapparna upp under granen för att delas ut efter måltiden. Julmaten är vanligen rökt fårkött med potatis, ärter och rödkål. Allt oftare hör också fjällripa, renstek eller rökt svinrygg till julbordet. Bland gåvorna finns ofta en bok, som de lite äldre fördjupar sig i under julnatten. På juldagen avläggs besök hos släkten, liksom på annandag jul. Tiotals olika bakverk dukas fram. På annandagskvällen klär många upp sig i sina finaste kläder och sedan blir det mot en restaurang eller nattklubb som håller öppet fram emot morgonkröken. Deras jul är nästan lika dan som den i Sverige, men maten är olika.

 

Det isländska utbildningssystemet

Isländska skolelever går 10 år i grundskola, Skolåret indelas i vår-och hösttermin precis som hos oss, men skolan börjar den 1 september och slutavslutningen är den 31 maj. En del bor på internat under veckorna.  Efter grundskolan kan eleverna välja ett kursbundet gymnasium eller yrkesutbildning. Yrkesutbildning står till buds i sjöfartsinstitut och navigationsskolan, tekniska läroverket, fiskeri- och lantbruksinsitutet och i olika konstskolor. I det egna landet ger också vårdutbildning yrkesexamen. Yrkesutbildningen tar tre till fyra år.


Sevärdheter på Island:
Hallgrimskyrkan är 70 meter lång, och är Islands högsta byggnad. Om du vill ta en titt över staden rekommenderas en tur upp i kyrktornet där en fantastisk utsikt väntar. Byggnaden tog 40 år att bygga men öppnades slutligen 1986. Utanför finns en staty föreställande Leif Eriksson, den förste europén som nådde Nordamerika. 

 

 Varma källor är något som är speciellt på Island, de varma källorna utgörs av bland annat springkällor, gejsrar,
fumaroler, solfatarer och kokande lerpölar.

 

När man besöker Island är det såklart att man måste se eller bada i en källa, det skulle jag i alla fall ha gjort.

 

Spakulturen är också populärt, vilket givit Reykjavik smeknamnet Spöa City. Det erbjuds alla tänkbara behandlingar från lavamassage till ögonfransförlängning.

 

Islandshästen är också något som man måste testa, Islandshästen har varit islänningens bästa vän genom århundradena, och än idag vårdas islandshästarna ömt på många håll i landet. Att åka på en ridtur är inte bara spännande utan ett underbart äventyr.


Kommentarer
Postat av: Stefan

Bra Sofia! Mycket intressant läsning om den isländska kulturen, speciellt tycker jag det intressant att läsa om den matkultur som finns på ön. Skulle var kul att besöka landet! Bra jobbat...

2009-11-06 @ 14:15:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0